16 Eylül 2024

DİJİTAL DÖNÜŞÜM DESTEKLERİ 

Programın Amacı

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca düzenlenen Dijital Dönüşüm Desteği Programı, Türkiye’de imalat sanayinde faaliyet gösteren KOBİ’ler ve büyük işletmelerin dijitalleşme süreçlerini hızlandırmayı hedefliyor. Bu program ile işletmelerin üretim ve tedarik zinciri süreçlerini iyileştirerek, maliyetlerini düşürmeleri ve ayrıca küresel rekabet gücünü artırmaları amaçlanmaktadır. Ayrıca, ülkemizin teknolojik yetkinliğini geliştirmeyi ve katma değerli ürünler üretilmesini teşvik etmeyi hedefleyen bu program, dijitalleşme yolunda önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.

Programdan Kimler Faydalanabilir?

İmalat sanayinde en az 5 yıldır faaliyet gösteren KOBİ’leri ve büyük işletmeleri kapsıyor. Özellikle dijital dönüşüm yolculuğuna başlamış veya dijital olgunluk seviyesinde ilerlemiş işletmeler bu programdan faydalanabileceklerdir. Bu sayede, dijital dönüşüm süreçlerini tamamlayan işletmelerin sayısının artırılması hedeflenmektedir.

  • Yatırımcının başvurunun yapıldığı tarih itibariyle en az 5 yıldır faaliyette olması.
  • Yatırımcının imalat sanayinde faaliyet göstermesi. (Yatırımcının ana faaliyet alanının “Üretilen ürünlerin Ulusal Faaliyet ve Ürün Sınıflaması (US-97) D- İmalat Sanayii” ana başlığının altında “15-37 kodları” arasında olması)

Başvuru için Gerekli Evraklar

  • Son 6 ay içerisinde hazırlanmış Dijital Olgunluk Değerlendirmesi
  • Yol Haritası
  • Yatırım Planı
  • Kapasite Raporu

Teşvikler

  • KDV İstisnası
  • Gümrük Vergisi Muafiyeti
  • Vergi İndirimi ((%40 yatırıma katkı oranı, %80 vergi indirimi oranı))
  • Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği (7 yıl boyunca, ilave istihdam için)
  • Faiz veya Kar Payı Desteği (TL Kredi 5 Puan, Döviz veya dövize endeksli kredi 2 Puan, 1,4 milyon TL’ye kadar)
  • KDV İadesi

Destek Konuları Nelerdir?

  • İşlemleri bilgisayarlı sistemlerle kontrol edilen ve/veya uygun sensörler ve sürücüler tarafından yönetilen sermaye malları
  • Kalite ve sürdürülebilirlik güvencesi için sistemler
  • Üretim Süreçleriyle İlgili Yazılımlar ve ayrıca Siber Sistemler
  • Üretimin Güvenliği için Risklerin Azaltılmasına Yönelik Sistemler
  • Tedarik ve Sevkiyat Lojistiğine Yönelik Dijitalleşme Yatırımları

Program Kapsamında Sağlanacak Faydalar

Program, işletmelere dijital teknolojilerle iş süreçlerini optimize etme fırsatı sunmaktadır. Bu destek ile işletmelerin elde edeceği temel faydalar şunlardır:

  • Maliyetlerin Azaltılması: Dijitalleştirme sayesinde iş süreçleri daha verimli hale getirilerek maliyetler minimize edilecektir.
  • Verimlilik ve Hızın Artması: Daha az kaynak kullanımıyla daha hızlı ve verimli üretim yapılacak. Böylece işletmelerin operasyonel verimliliği artacaktır.
  • Kalitenin Artışı: Üretim süreçleri dijital çözümlerle daha sıkı kontrol edilecek. Bu sayede hata oranı düşecek ve buna ek olarak ürün kalitesinde önemli artış sağlanacaktır.
  • Müşteri Memnuniyetinin Artışı: Dijitalleşme ile müşteri beklentilerine daha hızlı yanıt verilerek müşteri memnuniyetinde iyileşme sağlanacaktır.
  • Küresel Rekabet Gücü: Dijitalleşen işletmeler, küresel pazarda daha rekabetçi hale gelecek. Ayrıca ihracat kapasiteleri artacaktır.
  • Teknoloji İş Birlikleri: Program, ulusal ve uluslararası teknoloji şirketleri ile iş birliği yapacak. Bu sayede işletmelerin ürün geliştirme bilgi ve ayrıca yetkinliklerini artırmalarına da katkı sağlayacaktır.

İletişim ve Başvuru

Dijital Dönüşüm Değerlendiricileri, program kapsamında işletmelerin dijital olgunluk değerlendirme süreçlerinde yer alan ve ayrıca işletmelerin olgunluk değerlendirme raporunu ve dijital dönüşüm yol haritası ile yatırım planını hazırlamakla görevlendirilen kişi/kurumlardır. İşletmeler dijital olgunluk değerlendirme süreçlerinde sektörel ihtiyaçlarına ve ölçeğine uygun bir değerlendirici ile çalışarak dijital dönüşüm stratejilerini belirleyeceklerdir.

Program kapsamında, KOBİ’ler için dijital olgunluk değerlendirme, yol haritası ve yatırım planı hazırlama süreçleri Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) tarafından sertifikalandırılan Dijital Dönüşüm Danışmanları aracılığıyla DDX dijital dönüşüm değerlendirme modeli kullanılarak gerçekleştirilecektir.

Büyük işletmeler için ise bu süreçler, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) MEXT Teknoloji Merkezi tarafından yürütülecektir.

KOBİ’ler İçin Dijital Olgunluk Ölçümü Başvurusu:

Dijital dönüşüm danışmanlığı almak için aşağıda yer alan başvuru adresine girilerek işletme hesabı oluşturulması gerekmektedir. Program kapsamında yalnızca listede yer alan değerlendiricilerden hizmet alınacaktır. Danışman hizmeti alınırken bu hususa dikkat edilmesi gerekmektedir.

DDX raporu almak ve dijital dönüşüm sürecinizi başlatmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Başvuru linki: https://ddx.tubitak.gov.tr/auth/company

Sıkça Sorulan Sorular

Dijital Dönüşüm Destek Programı nedir?

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca düzenlenen Dijital Dönüşüm Destek Programı, Türkiye’deki imalat sanayinde faaliyet gösteren KOBİ’ler ve büyük işletmelerin dijitalleşme süreçlerini hızlandırmayı amaçlayan bir teşvik programıdır. İşletmelerin üretim ve tedarik zinciri süreçlerini iyileştirerek, maliyetlerini düşürmelerine ve ek olarak küresel rekabet güçlerini artırmalarına yardımcı olur.

Kimler başvuru yapabilir?

İmalat sanayinde en az 5 yıldır faaliyet gösteren KOBİ’ler ve ayrıca büyük işletmeler bu programa başvuru yapabilir. Yatırımcıların, başvuru tarihinden itibaren imalat sanayinde faaliyet göstermesi gerekmektedir.

Başvuru için hangi belgeler gereklidir?

Başvuru yapacak işletmelerin aşağıdaki belgeleri sunması gerekmektedir: Son 6 ayda hazırlanmış Dijital Olgunluk Değerlendirmesi
Yol Haritası
Yatırım Planı
Kapasite Raporu

Teşvik kapsamında sağlanan destekler nelerdir?

KDV İstisnası
Gümrük Vergisi Muafiyeti
Vergi İndirimi
Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği
Faiz veya Kar Payı Desteği
KDV İadesi